Historia

Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö on perustamisestaan vuonna 1991 tukenut yleishyödyllisiä kohteita yli 10 miljoonalla eurolla.

Louise ja Göran Ehrnrooth

Louise Ehrnrooth, syntynyt von Julin (1908-2007) ja varatuomari, pankinjohtaja Göran Ehrnrooth (1905-1996) olivat pitkän, yli 60 vuoden avioliittonsa aikana merkittäviä suomalaisen teollisuuden ja kulttuurin vaikuttajia.

Pankinjohtaja Göran Ehrnrooth oli arvovaltainen henkilö Suomen sotienjälkeisessä elinkeinoelämässä. Hän toimi johtokunnan puheenjohtajana Yhdyspankissa vuosina 1955-1970 ja hallitusten puheenjohtajana ja jäsenenä monessa aikakautensa suurimmassa suomalaisessa yrityksessä.

Edustamisen, kodin ja neljän lapsen hoitamisen lisäksi Louise Ehrnrooth osallistui aktiivisesti yli 50 vuotta Mannerheimin Lastensuojeluliiton toimintaan ja mahdollisti äiti-lapsikodin perustamisen yksinhuoltajaäitejä varten. Vuonna 1991 perustivat Louise ja Göran Ehrnrooth säätiön nimiinsä.

Louise ja Göran Ehrnrooth.

Säätiö perustetaan

Säätiön alkupääoma muodostui niistä Fiskars, Kymmene, Metra ja Partek osakkeista sekä obligaatioista, jotka pankinjohtaja Göran Ehrnrooth ja Louise Ehrnrooth lahjoittivat säätiölle. Säätiön pääoma on tänä päivänä yli 45 miljoonan euron arvoinen.

Säätiön ensimmäisen puheenjohtajan Göran Ehrnroothin ja Louise Ehrnroothin lisäksi ensimmäisen hallituksen muodostivat FT Elsa Fromond, vuorineuvos Casimir Ehrnrooth, vuorineuvos Göran J. Ehrnrooth ja TTL Robert Ehrnrooth.

Säätiön ensimmäiset avustukset jaettiin 1992 ja jo ensimmäisessä apurahajaossa tuettiin monipuolisesti yhteiskunnallista toimintaa, maanviljelyä ja kulttuuria. Näiden lisäksi elinkeinoelämästä ja erilaiset maanpuolustukseen liittyvät projektit muodostuivat tärkeiksi Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiölle ensimmäisten vuosien aikana. Varhaisten avustusten saajien joukossa oli muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliitto, jonka toiminta oli lähellä Louise Ehrnroothia.

Ensimmäisten toimintavuosien aikana suuri osa säätiön apurahoista kanalisoitui erilaisiin projekteihin maanviljelyksen saralla. Lisäksi Helsingin ruotsinkielisestä kauppakorkeakoulusta Hankenista muodostui varhain tärkeä yhteistyökumppani. Vuosituhannenvaihteesta Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö on tukenut opiskeluvaihtoja Yhdysvaltoihin.

Säätiön toiminnan kehitys

Göran Ehrnroothin 100-vuotispäivän kunniaksi perustettiin vuonna 2005 säätiön kunniapalkinto. Ensimmäisenä vuonna kunniapalkinto jaettiin professori Jaakko Hongolle, ministeri Max Jakobssonille ja professori Pentti Vartialle. Kunniapalkinto on kaiken kaikkiaan jaettu 11 kertaa tämän jälkeen. Palkinnonsaajien joukossa on useita merkittäviä suomalaisia kuten Nobel-palkitut presidentti Martti Ahtisaari ja professori Bengt Holmström.

Vuonna 2008 Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö ja Puolustusvoimat päättivät, että tarvitaan jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin nimeä kantava palkinto, joka jaettaisiin esimerkillisille sotilaille heidän johtajakyvyistään ja teositaan maanpuolustuksen hyväksi. Säätiön perustaja Göran Ehrnrooth ja Adolf Ehrnrooth olivat serkuksia ja syntyneet samana vuonna, 1905. Adolf Ehrnrooth oli myös elinikäinen ystävä Louise ja Göran Ehrnroothille. Säätiö jakaa vuotuisesti Aldof Ehrnroothin muistopalkinnon pääesikunnan esityksen mukaisesti.

Viime vuosien kehitys

Säätiön toiminta on viimeisinä vuosina kehittynyt uusiin suuntiin. Etenkin ympäristönsuojelusta on kehittynyt uusi ydin säätiön toiminnalle. Säätiö oli muun muassa ensimmäisten joukossa antamassa alkuavustusta Baltic Sea Action Groupille.

Merkittävän FT Elsa Fromondin antaman pääomalahjoituksen ansiosta vuonna 2014 on kulttuurista muodostunut toinen tärkeä uusi ydin. Säätiön historian suurin yksittäinen avustus annettiin Taideyliopistolle vuonna 2016, jolloin yliopisto vastaanotti 1 miljoonan euron apurahan.

Vuonna 2019 säätiö päätti perustaa uuden palkinnon säätiön Tunnustuspalkinnon, joka myönnetään henkilölle tai yhteisölle, jonka lupaava uraauurtava toiminta tieteen, kulttuurin tai laajemmin yhteiskunnan saralla edistää suomalaista yhteiskuntaa ja samalla herättää kansainvälistä kiinnostusta. Ensimmäisenä palkinnon vastaanotti 2020 akateemikko, professori Markku Kulmala.

Vuonna 2013 hyväksytyn strategian mukaisesti Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö jakaa vuotuisesti apurahoja, jotka jakautuvat sen ydinalueiden mukaisesti: Elinkeinoelämä, Maanviljelys & ympäristönsuojelu, Yhteiskunta, Palkinnot ja Kulttuuri.