Säätiön tunnustuspalkinto Petteri Taalakselle

”Joidenkin ihmisten maailmankuva on värittynyt synkemmäksi, mitä se todellisuudessa on,” sanoo kansainvälisesti tunnettu meteorologi, joka painottaa oikein suhteutettujen ratkaisujen merkitystä ilmastotyössä.

Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön 40 000 euron tunnustuspalkinnon saa julkisessa keskustelussa vahvasti näkynyt meteorologi ja Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas.

Taalas on työskennellyt vuodesta 2016 lähtien YK:n alaisen Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteerinä Sveitsin Genevessä. WMO on ilmastoviestinnän keskeisiä toimijoita, joka tuottaa vuosittaisia raportteja ilmaston tulevaisuudesta.

”Ilmastonmuutos näkyy kaikkialla maailmassa ja lähes kaikilla sektoreilla”, Taalas sanoo ja viittaa helmikuun lopussa julkaistuun uusimpaan IPCC:n ilmastoraporttiin.

Petteri Taalas vastaanottaa Säätiön tunnustuspalkinnon säätiön hallituksen puheenjohtajalta.

Suhteellisuutta ilmastokeskusteluun

Pääsihteerin mukaan yksittäinen kuluttaja voi osallistua ilmastotoimiin varsin pienillä arkielämän muutoksilla. Sellaisia voivat olla siirtyminen vihreään sähköön, työmatkapyöräilyyn, maalämpöön tai vaikkapa punaisen lihan kulutuksen vähentäminen.

”Pienet ja isot asiat menevät ilmastokeskustelussa sekaisin. Kannattaa katsoa, missä ongelmat ratkaistaan ja missä niitä ei ratkaista”, Taalas muistuttaa.

”Tutkijoilta saadaan ajoittain yksisilmäisiä näkökulmia. Poliittisten päättäjien pitää sitten puntaroida kokonaisuutta, että tehdään järkeviä ratkaisuja”, Taalas sanoo.

”Paniikin luominen on OK päättäjiä kohtaan, mutta ei nuorisoa kohtaan.”


Suomalaisten on syytä olla ylpeitä

Taalas nostaa esiin, miten Suomi on tehnyt valtioista kolmanneksi eniten
päästövähennyksiä väestön kokoon nähden viimeisen viidentoista vuoden aikana. Muutos on tapahtunut erityisesti energiasektorilla.

”Meillä on syytä olla aika ylpeä siitä, mitä on saatu aikaan”, Taalas sanoo.
Hän korostaa, että Suomen hiilineutraaliuteen on vielä matkaa. 2035 tavoitteeseen yltäminen edellyttäisi pääsihteerin mukaan huomattavia toimenpiteitä esimerkiksi liikenteessä ja maataloudessa.

Ilmastonmuutoksen vakavuus oli nähtävillä Taalaksen mukaan jo 1980-luvulla, kun hän opiskeli meteorologiaa. Sanoman perille meneminen on kuitenkin vaatinut lukuisia raportteja – tiedeyhteisön aiemmat kaikuivat Taalaksen mukaan pitkään kuuroille korville.


Säätiö kiittää faktapohjaista asiantuntemusta

Tunnustuksen myöntävän Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön mukaan Taalaksen työssä on korostunut vankka asiantuntemus sekä tutkimukseen ja faktoihin perustunut asiantuntijanäkökulma. Filosofian tohtoriksi meteorologiasta 1993 väitellyt Taalas on toiminut aiemmin muun muassa Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana 2002-2015.

Tunnustuksen perusteluissa mainitaan myös Taalaksen kyky popularisoida ilmatiedettä.

Hänen kirjansa Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin (Tammi, 2021) toimii tästä hyvänä esimerkkinä.

”Pitäydytään faktoissa eikä väritetä niitä turhan dramaattisesti”, Taalas sanoo linjastaan.

”Maailmanloppu ei ole tulossa”, hän sanoo kirjan tekemisen motiiveista.

”Joidenkin ihmisten maailmankuva on värittynyt synkemmäksi, mitä se todellisuudessa on.”